Ogólnie o tym jak dbać o zęby

m i wypracować sobie regularność. Szczotkowanie to podstawa o której pamiętać powinien każdy. Warto też sięgnąć po nić dentystyczną, płyn do płukania czy nawet gumę do żucia (najlepiej bez cukru). Co do samego szczotkowania to

Ogólnie o tym jak dbać o zęby Nie bój się wizyty u dentysty:

Dbanie o zęby

Sposobów na dbanie o dobry stan uzębienie jest dużo i należy stosować ich jak najwięcej, a przede wszystkim trzeba być sumiennym i wypracować sobie regularność. Szczotkowanie to podstawa o której pamiętać powinien każdy. Warto też sięgnąć po nić dentystyczną, płyn do płukania czy nawet gumę do żucia (najlepiej bez cukru).

Co do samego szczotkowania to jest kilka szkół, ale mycie okrężnymi i delikatnymi ruchami jest najczęściej polecaną metodą. Jednak w tej materii najważniejsze jest, aby być dokładnym i się nie uszkodzić, reszta to kwestie indywidualne.


Co to ortodoncja

Ortodoncja ? dziedzina stomatologii zajmująca się profilaktyką i leczeniem wad zgryzu oraz wad szczękowo-twarzowych u dzieci, młodzieży i dorosłych. Terapia, prowadzona przez ortodontę (lekarz specjalista w tej dziedzinie), wpływa nie tylko na właściwe stosunki międzyzębowe, lecz także na proporcje dolnego i środkowego odcinka twarzy, stąd coraz częściej ortodoncja nazywana jest ortopedią szczękową, względnie zachowawczą ortopedią szczękową.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Ortodoncja


Definicja próchnicy

Próchnica zębów (łac. caries dentium) ? bakteryjna choroba zakaźna tkanek twardych zęba objawiająca się demineralizacją substancji nieorganicznych i następnie proteolizą substancji organicznych z powodu działania kwasów wytworzonych przez bakterie w płytce nazębnej w wyniku metabolizmu cukrów pochodzenia zewnątrz- i wewnątrzustrojowego.

Głównymi bakteriami odpowiedzialnymi za rozwój próchnicy są L. acidophilus oraz paciorkowce, a z nich najważniejsze to Streptococcus mutans. Inne próchnicotwórcze bakterie to: S. salivarius, S. mitis, S. sanguinis, S. faecalis. Bakterie te są zdolne do zainicjowania procesu próchnicowego, poprzez wytwarzanie kwasów w wyniku metabolizowania cukrów (głównie kwas mlekowy). Zakwaszone środowisko (pH poniżej 5,5) sprzyja demineralizacji szkliwa.

Ponadto bakterie te uczestniczą w powstawaniu płytki nazębnej. Stanowi ona doskonałe środowisko dla rozwoju bakterii pierwotnie tlenowych, a z czasem względnie beztlenowych.

Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Pr%C3%B3chnica_z%C4%99b%C3%B3w



© 2019 http://tlumacz-poznan.com.pl/